Magnus Carlsen

Selv fra ung alder var Magnus Carlsens ekstraordinære talent og evne til å bli en toppspiller tydelig. Siden han ble verdensmester i sjakk i 2013 og den høyest rangerte spilleren i historien i 2014, har den norske stormesteren holdt seg helt til topps i klassisk, blitz og hurtigsjakk.

An image of Magnus Carlsen as a child in front of a Chess Board
Foto: Dokumentaren "MAGNUS"

Før Magnus Carlsen overrasket verden med sitt vidunderlige sjakktalent, var han bare et barn tapt i dype tanker.

Tidlige år
Magnus ble født i Tønsberg, Norge 30. november 1990. I løpet av de første årene flyttet han mellom Finland og Belgia med familien før han vendte tilbake til Norge i 1998, og vokste opp i på Haslum like utenfor Oslo.

Fra ung alder var det tydelig at han var et veldig begavet barn med en imponerende intellektuell evne. Da han var 2 år gammel, kunne Magnus løse 50-brikke puslespill og på 4 lagde han dyktig konstruksjoner av Lego-brikker beregnet på 10-14-åringer. I en alder av 5 år introduserte faren (Henrik Carlsen) ham for sjakk, selv om han den gang viste liten interesse. I stedet valgte han å bruke seg til å memorere områdene, befolkningen, flaggene og hovedbyene i alle land i verden.

Magnus 13 years old.
Foto: Dokumentaren "MAGNUS"

Tenårene

Etter endt barneskole tok Magnus et år fri for å reise rundt i Europa og spille sjakk. I løpet av denne tiden ble Magnus tildelt den internasjonale mestertittelen og stormestertittelen. I en alder av 13 år og 4 måneder ble Magnus den yngste stormesteren på den tiden. Magnus ble rangert øverst på FIDE-rangeringslisten i januar 2010. Tventies to Present Day In 2011, Magnus 'FIDE-rangering avsluttet på Kasparovs historiske rekord 2851 (år 1999).

I 2012 vant Magnus London Chess Championship for tredje gang. Karakteren hans økte fra 2848 til 2861 og overgikk Kasparovs "uslåelige" rekord. 2012 ble brukt på å kvalifisere seg til WCC 2013. "Jeg respekterer Vishy Anand, men jeg frykter ham ikke." I 2013 vant Magnus Candidates Tournament og kvalifiserte seg til en verdensmesterskapkamp mot Viswhanathan Anand. Kampen fant sted i hjembyen Anand, Chennai i november 2013. Magnus ble verdensmester ved å slå Anand 6,5 - 3,5.

Magnus Carlsen celebrating his new title as Chess World Champion
Foto: Magnus sin twitter

Magnus Carlsen overtar sjakkens verdensmestertittel, etter å ha slått Vishy Anand i en fascinerende ridder sluttspill. En ny konge ble kronet. Lenge leve kongen.

I mai 2014 nådde Magnus en toppvurdering på 2882. Senere samme år vant han både Rapid og Bitz verdensmesterskap. I 2014 forsvarte Magnus verdensmestertittelen og ble den første spilleren som samtidig hadde tittelen i alle tre FIDE-klassifiserte tidskontrollene (Standard, Rapid og Blitz).

I oktober 2015 forsvarte Magnus med suksess tittelen i FIDE World Rapid Championships som ble avholdt i Berlin - den første verdens raske mesteren i historien som gjorde det. Han nådde den høyeste live-hurtigvurderingen i historien etter turneringen og ble på det punktet rangert som nr. 1 i alle tre fagområdene samtidig. Han avsluttet året med å avslutte felles først i siste etappe av Grand Chess Tour, London Chess Classic.

Magnus startet 2016 med sin femte seier på Tata Steel Chess Tournament og sin første på Norway Chess Tournament. Senere fortsatte han med å ta ut Bilbao Masters Final i juli. Han avsluttet året med en seier mot Sergey Karjakin ved verdensmesterskapet i sjakk i New York.


Etter en treg start på 2017 tok Magnus ut den raske delen av turneringen på Paris-benet av Grand Chess Tour i juni, og vant både hurtig og blitz på Leuven-etappen i juli. Etter å ha plassert nummer to på Sinquefield Cup og femteplass i London Chess Classics, hadde Magnus samlet seg nok poeng til å ta ut Grand Chess Tour 2017. Han avsluttet året med å vinne tittelen World Blitz Champion i Riyadh - hans tredje World Blitz Championship-seier.

Magnus winning the 2016 World Chess Championship in New York.
Foto: Getty

Magnus gikk inn i 2018 rangert som nr. 1 i FIDE-hurtig- og blitz-ratinglister, med Elo-rangeringer på 2880 henholdsvis 2965. I januar tok han ut sin sjette Tata Steel Chess Tournament-seier - rekord for turneringen, og det uoffisielle verdensmesterskapet i Fischer Random i februar. Etter å ha mottatt mindre plasseringer på Grenke Chess Classic, Shamkir Chess og Norway Chess, bandt Magnus seg for første gang på den 6. Sinquefield Cup i St Louis i august. I november forsvarte Magnus sin tittel mot Fabiano Caruana på verdensmesterskapet i sjakk i London 2018. I desember forsvarte han også verdensmesterskapet i Blitz, med et imponerende ubeseiret resultat. Dette var Magnus 'tiende verdens tittel og fjerde verdens blitz tittel.

Magnus Carlsen representerer Offerspill SK i NM for lag og vil møte og spille simultan med fans.